Bloggareiden kirjallisuuspalkinto vuoden 2016 parhaille kirjoille: BlogistaniaJoka vuosi kotimaiset kirjabloggaajat valitsevat kuluneen vuoden parhaimmat kirjat neljässä eri sarjassa: Blogistanian Finlandia annetaan parhaalle Suomessa julkaistulle suomen-, ruotsin- tai saamenkieliselle kaunokirjalle. Globalia-palkinto menee puolestaan käännetylle, alun perin ulkomailla ilmestyneelle kaunokirjalle. Kuopus-palkinnon saa kotimainen lasten- tai nuortenkirja, ja neljäs kategoria on Blogistanian Tieto. Se jaetaan parhaalle tietokirjalle, joka voi olla kotimainen tai käännetty.

Osallistuminen äänestykseen on puhtaasti vapaaehtoista. Jokainen bloggari äänestää oman makunsa mukaan ja voi asettaa maksimissaan kolme omasta mielestään parasta ehdokasta per kategoria, tai voi myös äänestää vain yhdessä kategoriassa kuten itse teen. Ehtona on, että kirjoista on täytynyt blogata – pelkkä lukeminen ei siis riitä.

Itse osallistun tänä vuonna ensimmäistä kertaa äänestykseen; viime vuonna olin mukana kunniakirjojen jakamistilaisuudessa Akateemissa kirjakaupassa ja haastattelin voittajia, mutta en osallistunut vielä äänestykseen. Koska luen enimmäkseen kotimaista kirjallisuutta, tuntuu Finlandia-kategoria ainoalta mahdolliselta sarjalta minulle. Siinäkin äänestäessä ahdistaa tieto, että niin monia viime vuonna ilmestyneitä loistavia ja varmasti itselleni merkittäviksi tulevia – sitten kun ne ehdin lukea – jää valitettavasti äänestyksen ulkopuolelle.

Äänestyksen tulokset julkaistaan jo niinkin pian kuin lauantaina 28.1.2017 klo 10 joka sarjan omassa emäntäblogissa. Jos sinua kiinnostaa tietää, millaisista kirjoista bloggarit vuonna 2016 pitivät, pääset lukemaan äänestystulokset seuraavista emäntäblogeista: Lukutoukan kulttuuriblogi, Yöpöydän kirjat, Notko, se lukeva peikko ja Kirjakaapin kummitus.

Minun valintani

Luin viime vuonna muutaman itseeni suuren vaikutuksen tehneen kotimaisen romaanin, joiden paremmuusjärjestykseen laittaminen perustuu puhtaasti syvään, henkilökohtaiseen kokemukseen – ja ihana niin! Äänestän siis lukutunteen perusteella, sen mikä syntyy syvällä vatsanpohjassa ja saa mielen ja ihon värisemään.

Blogistanian Finlandia-ääneni:Ensimmäinen kirjavalintani on itsestäänselvyys; niin suunnattomasti Elomaan kirja minuun osui. Ehkä rivien välistä löysin jotakin itsestänikin, vaikkei tarina sinänsä minua muistuttanutkaan. Mutta ehkä juuri siksi osuminen tuntui eniten.

Toisen ja kolmannen paikan järjestyksestä en ole vieläkään yhtään varma, sillä romaanit ovat keskenään niin erilaisia. Kumpikin heijastelee vasten jotakin pintaa minussa, resonoi aistimaailmassani hyvällä tavalla ja aiheutti lukiessa erittäin vaikuttavan yllätyksen. Puikkosen romaanin nostan ehkä toiseksi vain siksi, että se on globaalisti merkittävä puheenvuoro ja katsoo maailmaa ällistyttävällä tavalla eri eurooppalaisten ihmisten näkökulmista – en vieläkään aivan käsitä, miten Puikkonen on päässyt niin autenttisesti vieraaseen nahkaan sisälle. Kristallipalatsi taas puolestaan hykerrytti ja ällistytti tarinatasolla niin, että kirjan älyä on vaikea koskaan unohtaa.

Peukut pystyyn – parhaat kirjat voittakoot!

Kommentit

 1. Harmittelen kaikkien postauksia lukiessa, etten ole ehtinyt vielä lukea kaikkea. Eurooppalaiset unet odottaa luettavien pinossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No etten mä harmittele! Hyvä etten alkanut itkemään täällä! Mutta tänä vuonna olen super ja luen KAIKEN! :-D

   Poista
 2. Komppaan Hennaa, että ihania kirjoja on, mutta jäävät lukematta. Puikkonen kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
 3. Elomaan kirja on mennyt mulla täysin ohi - mutta kuulostaapa hienolta lukukokemukselta! Kiva, että nostit sen ykkösseksi, ansaitsee varmaan huomiota.

  Kristallipalatsi, jes <3 Eurooppalaiset unet oli mahtava, se oli myös mulla yksi vaihtoehto listalle, mutta tipahti kuitenkin lopulta pois. Ajattelin, että mieluummin annan huomiota ei-Finlandia-ehdokkaille, mutta silti mahtaville kirjoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elomaa kolahti muhun kyllä niin ettei mikään pitkään aikaan - enkä osaa eritellä mikä siinä puhutteli. Ehkä kirjailijan syvä rehellisyys ja auki oleminen. Miten joku pystyy!

   Mua harmitti jättää Helmi Kekkosen Vieraat pois, se ois ollut neljäntenä, koska pidin kirjasta kovasti kovasti kovasti, mutta Hakkarainen kiiri kuitenkin ohi kaikella ällistyttävyydellään! :-D

   Poista
 4. Eurooppalaiset unet on listalla meilläkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä hyvä!! :-D Onneksi oma listani vielä lukemattomista on niiiiiin kamalan lyhyt...NOT! Lopetan nukkumisen vuonna 2017.

   Poista
 5. Minäkin näin Eurooppalaisia unia, eli kärkikolmikossa se ilman muuta. Ja en voi enää nähdä vain unta Kristallipalatsista, vaan on se sitten jossain vaiheessa luettava.

  VastaaPoista
 6. Puikkosen pudottaminen listalta otti kovimmille. Jouduin ihan tietyt säännöt itselleni asettamaan, että ylipäänsä pystyin vain kolme valitsemaan. Kiva kun sulla on vähän eri ehdokkaita kun monella muulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perustelit hienosti Omppu omat valintasi. Mä tein tän postauksen edellisenä iltana vähän kiireessä enkä sen isommin eritellyt miksi juuri nämä kirjat, mutta halusin myös nostaa äänilläni hienoja romaaneja, jotka jääneet aivan syyttä suotta varjoon!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi Oneiron on ongelmallinen proosateos – vai onko?

Huuto nimeltä Bechi

Syksyn satoa 2021