Kansallisteatteri, Miika Nousiaisen Pintaremontti, ensi-ilta 27.10.2021

Kuva: Kansallisteatteri / Stefan Bremer

Tämä postaus on mm. työkiireiden vuoksi todella myöhästynyt, mutta ajattelin joka tapauksessa suositella kaikille harmaan marraskuun keskellä rimpuileville teatterin ystäville todella toimivaa piristysruisketta!

Sellaisen tarjoilee Kansallisteatterin Suuri näyttämö, jossa kirjailija Miika Nousiaisen Pintaremontti-romaani on Irene Ahon ohjaamana muokattu pastelliväriseksi ja eteerisen kauniiksi komediaksi. Enpä olisi uskonut, että sanat eteerinen ja komedia sopivat yhteen, mutta jotenkin tällä tavalla haluan Pintaremonttia kuvailla.

En ole lukenut itse romaania. Itse asiassa luulin myös, että kirja kertoisi siitä, mihin nimi viittaa: jokin remppafarssi. Mutta kyseessä onkin parisuhdefarssi, kertomus siitä, miten sen oikean löytäminen on nykymaailmassa hankalaa, ja vaikka oikea olisikin löytynyt, parisuhteessa kahden ihmisen erilaisten toiveiden yhteensovittaminen vaatii vähintään vasaraa, sahaa ja iskuporaa.

Kuva: Kansallisteatteri / Stefan Bremer

Pintaremontti esittää suuren kysymyksen: Miksi juuri minulta puuttuu se, mitä kaikilla muilla näyttää olevan? Sosiaalisen median myötä on tullut vaikeaksi elää itselleen tyydyttävää elämää. Näytelmän keskiössä ovat keski-ikää lähestyvät sisarukset Sami ja Henna. Sami (Juha Varis) on sinkku, joka kaipaa kuumeisesti rinnalleen puolisoa ja omaa lasta. Hänen sisarensa Henna (Annika Poijärvi) on taas parisuhteessa Esan (Ilja Peltonen) kanssa, mutta suhteen eteneminen on pysähtynyt lapsettomuuden monimutkaiseen ongelmaan. Sisarusten äiti Seija (Tiina Weckström) puolestaan suree aviomiehensä kuolemaa ja etsii itseään yksinjääneenä leskenä. Samin paras ystävä Markus (Pyry Nikkilä) on yksinhuoltajaisä, jonka päivät koostuvat yrityksistä suorittaa isyys kunniallisesti ja virheettömästi. Toinen ystävä Pesonen (Heikki Pitkänen) on sairaan isänsä omaishoitaja. Kaiken keskellä häärää kimallekirjattu pumpulinen hyvinvointibloggari Sini (Katja Küttner), jonka elämä näyttäytyy Pintaremontti-blogissa mallikappaleena täydellisyydestä.

Hahmojen elämä on sen verran monimutkaista, että he kaipaavat neuvoloita aikuisille. Että olisi joku taho, joka auttaisi kerimään elämän sotkuisia lankakeriä auki. Vaikka pohjalla on siis varsin traaginen vire, kohottaa Nousiainen juuri meidän kaikkien ihmisten vaikeudet suloisen koomiseksi totuudeksi, jolle on pakko nauraa. Me emme ole yksin. Me kaikki pelkäämme, puntaroimme, epäilemme, haluamme, toivomme, himoamme, suunnittelemme, petymme. Ja sitten on näitä harmonisia kulisseja maalailevia hyvinvointikuninkaallisia, joiden puuro ei koskaan pala pohjaan, eikä lapsilla ole ikinä paskoja vaatteita ja vanhempia aamuisin.    

Kuka meistä ei tunnistaisi itseään Pintaremontti-näytelmästä? Ihmisen elämä on hautajaisia ja häitä, jos ei nyt molempia tasapainossa, niin molemmilta tuskin onnistuu välttymään. Kaiken sen tuulisuuden keskellä on tärkeää brändätä itsensä persoonaksi, joka näyttää hyvältä joka kulmasta: Imagoahan tässä kaikki yrittää rakentaa. Ukin sukupolvi rakensi rintamamiestalon, isän sukupolvi rakensi hyvinvointivaltion. Nyt rakennetaan imagoa, kirjoittaa Nousiainen osuvasti ajastamme.

Roolisuoritukset ovat osuneet nappiin nekin. Katja Küttner on aina hyvä – hän tuskin osaa edes epäonnistua, ja hyvinvointibloggari Sininä Küttner nakuttaa naulat nätisti lautaan: hän on ärsyttävän enkelimäinen glitterhahmo Katri Rentton loistavan, kerrostalomaisen lavasteen keskellä. Juha Varis on sinkku-Samina luontevan hönö, sellainen kiltti mies, jota kaikki naiset etsivät mutta joka ei tunnu kuitenkaan kellekään kelpaavan. Koskettavan suorituksen tekee myös Tiina Weckström, joka on lapsukaisilleen ruokaa kylmälaukussa raahaavana, hössöttävänä äitinä hyvin tutunoloinen, niin rakastettava.  

Ensi-illassa ehkä parasta oli bongata pari penkkiriviä edempänä istunut itse kirjailija Nousiainen, jonka hartiat hytkyivät hauskimmissa kohtauksissa ihan kunnolla. Hän tuskin nauroi pelkästään omalle näppärälle verbaliikalleen, vaan näyttelijöiden paikoin hersyvän kehollinen suoritus nauratti aidosti.

Esitys jatkuu Kansallisteatterissa tammikuun puolelle asti, joten tee itsellesi hyvää ja käy nappaamassa lippusi! Mukaan voit yhtä hyvin ottaa äitisi kuin siskon, veljen tai parhaan kaverin. Pintaremontti tarjoaa ajatuksellista laatuviihdettä kaikille, joita ihmisyys ja nykyajan illuusioita ylläpitävä somemaailma koskettaa.

Kuva: Kansallisteatteri / Stefan Bremer

Lämmin kiitos bloggarilipusta Kansallisteatterille!

****

Kansallisteatteri, Suuri näyttämö: Pintaremontti

Rooleissa: Linda Ilves, Katja Küttner, Markku Maalismaa, Pyry Nikkilä, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Annika Poijärvi, Juha Varis, Maruska Verona ja Tiina Weckström

Ohjaus: Irene Aho

Dramaturgi: Minna Leino

Produktiodramaturgi: Eva Buchwald

Lavastus: Katri Rentto

Pukusuunnittelu: Auli Turtiainen

Valosuunnittelu: Kalle Ropponen

Musiikki ja äänisuunnittelu: Timo Hietala

Koreografia: Ninu Lindfors

Videosuunnittelu: Petri Tarkiainen

Naamioinnin suunnittelu: Jari Kettunen

Ohjaajan assistentti: Helena Vierikko

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi Oneiron on ongelmallinen proosateos – vai onko?

Aina joku kesken siirtyy Instaan

Aila Meriluoto ja Kimeä metsä #tanssivakarhu25