Kahville kirjailijan kanssa?

Oletko koskaan kuvitellut, millaista olisi istua kirjailijan kanssa iltaa kahvia tahi teetä juoden ja puhua kirjoista, kirjoittamisesta? Jos et siis satu tuntemaan ketään oikeaa kirjailijaa?

Kirjailijan kanssa -lukupiiri pääkaupunkiseudulla on uudenlainen keino tavata lempikirjailija ja mahdollisesti samankaltaisia kirjallisuudenystäviä kuin sinä sekä ruotia hyvän kirjan aikaansaamaa vaikutusta kimpassa. Toimittaja Meri Savosen ylläpitämä lukupiiri on jo ajatuksentasolla herkullinen: se kuiskii intiimistä ilmapiiristä, syvällisestä ajatuksenvaihdosta ja aivan oikeasta foorumista puhua lukemisen kokemuksesta. Sitten se vieläpä on sitä todellisuudessakin. Ei paha. Suorastaan kaunis kulttuuriteko.

Savosen lukupiiri sai alkusysäyksen viime vuoden puolella, kun kävi ilmi, että lukupiireille olisi kysyntää. Mutta tällä kertaa mukaan otettaisiin myös itse tekstintekijä. Kävin tutustumassa lukupiiriin viime torstaina 26.2., kun kirjailija Juha Itkonen istui kahvipöytään Nuoren Voiman Liiton tiloissa Fredalla. Yleisöä – tai tässä tapauksessa toki keskustelijoita oli kymmenkunta. 

Juha Itkonen lukupiirissä 26.2.2015
NVL:n kirjastohuone, jossa kokoonnuimme natisevilla antiikkituoleilla soikean pöydän ääreen, on eittämättä täydellinen paikka lukupiirille. Olen itse istunut pari viikonloppua samaisessa tilassa novellikursseilla kirjailijoiden armollisessa opetuksessa. Tila on tihkunut taitavaa tekstiä, kohissut kulttuuria ja saanut pienen ihmisen sielun lentämään, joten penkkien osalta osasin odottaa oikeaa tunnelmaa.

Paikalle kokoontuneet lukupiiriläiset eivät jääneet tunnelman luomisessa toiseksi. Alkujää murtui tuolien mukana natisten Savosen vetämän kirjailijahaastattelun aikana. Savosella oli pehmeän rauhallinen ote asiaansa ja kiva taito tehdä tilanteesta leppoisa. 

Miksei tällaista ole kukaan keksinyt aikaisemmin vai olenko pimennossa jostakin jossakin? NVL:n oma Prosak-klubi on tuonut jo pitkään kirjailijan yleisönsä eteen iltaisin, ja ainakin Corona-baarin alakerrassa Dubrovnikissa järjestetyt illat olivat takavuosina varsin kivoja. Mutta niistäkin puuttui se jokin lopullinen rentous ja välittömyys. Kirjamessuilla ei taas voi kuvitellakaan tapaavansa kirjailijaa ihan oikeasti, vaikka tämän kirjafriikin lempitapahtumiin Helsingin messut kuuluvatkin.

Kirjailijan kanssa on kuitenkin juuri miltä se kuulostaakin. Olet pienessä tilassa kera kirjailijan ja ystävien. Vähän kuin Radio Helsinki, vain tekstien taajuudella. Pöydällä kahvia ja pullaa, ympärillä innostuneita ihmisiä ja tarkkoja korvapareja. Ja Itkonen siinä pöydän päässä ottamassa vastaan analyysejämme uusimmasta romaanistaan Ajo


Kun kirjailija avautuu


Kun on nähnyt Itkosen satapäisen messuyleisön edessä tai lukenut puolella silmällä hänestä artikkeleita naistenlehdistä, kirjailijasta on jo välittynyt miellyttävä kuva. Mutta Itkonen on taitava itsensämarkkinoija myös tällaisessa herkkyyttäkin vaativassa tilassa: hän on maagisesta kirjailijanaurastaan huolimatta innostava, mielenkiintoinen ja vilpittömän oloinen ihminen.

Itkonen kertoi ja puhui vuolaasti. Kuulijana on toki miellyttävää, ettei kirjailija ole vaivaantunut huomiosta ja avaa itseään pienellekin joukolle. Itkonen paljasti seuraavaksi suunnitteilla olevan jotakin muuta kuin perinteisen Itkos-romaanin ja kertoi halustaan kirjoittaa komediaa näyttämölle. Hän kertoi myös hieman hämmästyneensä Ajosta syntyneitä tulkintoja, joiden mukaan romaani mm. punnitsisi erilaisia suruja ja vertailisi sitä, millainen suru on oikeampi ja oikeutetumpi. Sitä Itkonen ei Ajolla ollut ajatellut edes sanoa. Mutta ei huolta; postmoderni reseptioteoria vapautti lukijan, sillä sen mukaan lukijalla on oikeus tulkita kirjoja omasta näkökulmastaan.


Haastattelijana Meri Savonen
Suosittelen Kirjailijan kanssa -lukupiiriä kaikille, joilla on halua purkaa kirjasydäntään ja rohkeutta uhrata siru ajatuksistaan meille muille mutta myös itse kirjailijalle. Ihmisethän tässä vain kohtaavat, ihanat, erilaiset ihmiset ja sanojen valkoisella ratsulla laukkaava kirjailijaritari – vai pitäisikö Itkosen ollessa kyseessä sanoa kuitenkin kitaravalleilla rokkaava kirjailijatähti?

Lukupiirin seuraava kirjailijavieras odottaa vielä vahvistusta, mutta seuraa tilannetta Kirjailijan kanssa -sivuilta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi Oneiron on ongelmallinen proosateos – vai onko?

Aina joku kesken siirtyy Instaan

Aila Meriluoto ja Kimeä metsä #tanssivakarhu25