BLOGGAREIDEN KIRJALLISUUSPALKINTO VUODEN 2018 PARHAILLE KIRJOILLE: BLOGISTANIA


Näin alkuvuodesta on aika katsoa edelliseen kirjavuoteen ja yrittää järjestää luettuja ja blogattuja kirjoja paremmuusjärjestykseen.

Kotimaiset kirjabloggaajat ovat palkinneet jo vuodesta 2011 alkaen edellisenä vuonna ilmestyneet parhaimmat kirjat neljässä eri kategoriassa: Blogistanian Finlandia annetaan parhaalle Suomessa julkaistulle suomen-, ruotsin- tai saamenkieliselle kaunokirjalle. Globalia-palkinto menee puolestaan käännetylle, alun perin ulkomailla ilmestyneelle kaunokirjalle. Kuopus-palkinnon saa kotimainen lasten- tai nuortenkirja, ja neljäs kategoria on Blogistanian Tieto. Se jaetaan parhaalle tietokirjalle, joka voi olla kotimainen tai käännetty.

Äänestys perustuu tietysti joka bloggaajan omaan lukumakuun. Jokainen saa valita kolme ehdokasta per kategoria, tai äänestää voi vain osaan niistä. Kussakin kategoriassa eniten ääniä saanut teos palkitaan bloggareiden kunniakirjalla. Koska Blogistania ei ole kaupallinen tapahtuma ja toimii vapaaehtoisvoimin, rahaa ei ole jaossa. Kirjailijoille tai heidän edustajilleen jaetaan kunniakirja palkintojenjakotilaisuudessa, joka tänä vuonna järjestetään keskustakirjasto Oodin Kirjataivaassa ke 13.3.2019 klo 18.

Joka vuosi valinta on pelkkää proosallista tuskaa. En pidä kirjojen paremmuusjärjestykseen laittamisesta, koska jokainen kirja on omalla tavallaan paras. Semminkin kun nyt käsitän selkeämmin sen vaivan ja kivun, mitä yhden kokonaisuuden kirjoittaminen voi tekijälle tuottaa.

Ilman muuta on kuitenkin kirjoja, jotka kutkuttavat, itkettävät, siirtävät sisällä vuoria, kiihottavat mielen ja kielen sensoreita, saavat sisäisen kriitikon hihkumaan onnesta. Toki sellaisiakin kirjoja voi olla useita; rukkaa sitten näitä tunteita johonkin säälliseen järjestykseen. Yksi äänestyksen ehdoista on, että äänestetystä kirjasta on täytynyt blogata jollakin tavalla. Itse en läheskään kaikista luetuista kirjoista kirjoita tänne, aika ei vain riitä – varsinkaan nyt, kun Kriittisessä opiskelun ohessa pitää kirjoittamisessa keskittyä omaan luovaan kässäriin. Siksi ja valitettavasti moni erinomainen viime vuoden kirja ei ole voinut olla mukana tässä omassa pisteytyksessäni.

Mutta ryhdyin raakaan työhön kieli keskellä suuta. Oman suppean lukukirjastoni diktaattorina valitsin parhaiksi seuraavat teokset:

Blogistanian Finlandia:

1. Noora Vallinkoski: 
Perno Mega City (3 p.)
2. Joni SkiftesvikFinlandia City (2 p.)
3. Mia Franck: Pommipuutarha
 (1 p.)





Blogistanian Globalia:

1.
Domenico StarnoneSolmut (3 p.)
2. Leïla Slimani: Kehtolaulu
 (2 p.)


Blogistanian Tieto:

1. Mia Kankimäki: 
Naiset joita ajattelen öisin (3 p.)
2. Rafael Donner: Ihminen on herkkä eläin
 (2 p.)






Paljon hyvää jäi huomioimatta, kiehtovia kirjoja lukematta, maailmoja avaamatta. No, täydellisyyttä ei ole, paitsi ehkä The Curen musiikissa, jota kuuntelen saadakseni tähänkin kirjoitukseen jotain tolkkua.

Maanantaina 25.2.2019 kunkin kategorian emäntä/isäntä julkaisee äänestystuloksen ja kategorian voittajan. Tänä vuonna heinä toimivat seuraavat blogit:

FinlandiaTuntematon lukija 
GlobaliaKirjamies 
KuopusYöpöydän kirjat

Lopuksi kiitos kirjallisuuden ylevä, runsas ja loppumaton universumi siitä, että olet ja tarjoat edelleen lukijoille sanallisia elämyksiä, joita ilman elämä olisi kuin palelevat jalat ilman villasukkia.

Kommentit

 1. Yönaiset on ihana kirja ja löytyy listaltani.

  VastaaPoista
 2. Kiitos osallistumisesta Tieto-äänestykseen! Molemmat ehdokkaasi ovat omassa lukupinossakin, mutta enpä ehtinyt lukemaan ennen äänestystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se tässä kamalinta onkin, ettei kaikkia mahtavia vain ehdi lukea tai jos ehtiikin, niin ei ehdi blogata kuten mulle aina käy! Voisko sääntöjä muuttaa sen verran, että riittää että äänestämän kirjan ois ehtinyt lukea edes... Uuuh... :-))

   Poista
 3. Kiitokset äänestämisestä. Globalian äänet on nyt laskettu.

  VastaaPoista
 4. Hyviä valintoja olet tehnyt. Ei ole meillä yhteisiä valintoja. Yönaiset odottaa vielä hyllyssä.

  VastaaPoista
 5. Finlandian äänet laskettu. Kiitos osallistumisesta! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kun yksi lensi yli käenpesän

Miksi Oneiron on ongelmallinen proosateos – vai onko?

Paperilla toinen – tunnustuksia erään naisen muotokuvan äärellä