BLOGISTANIA-KIRJAPALKINTO VUODEN 2019 PARHAILLE KIRJOILLE


Joka vuoden alussa kirjabloggaajat valitsevat lukemistaan menneen vuoden uutuuskirjoista parhaat lukuelämykset Blogistania-äänestyksessä. Ääniä saa antaa 4 eri kategoriassa: Blogistanian Finlandia annetaan parhaalle Suomessa julkaistulle suomen-, ruotsin- tai saamenkieliselle kaunokirjalle. Globalia-palkinto menee puolestaan käännetylle, alun perin ulkomailla ilmestyneelle kaunokirjalle. Kuopus-palkinnon saa kotimainen lasten- tai nuortenkirja, ja neljäs kategoria on Blogistanian Tieto. Se jaetaan parhaalle tietokirjalle, joka voi olla kotimainen tai käännetty.

Koska itse luen eniten kotimaista kaunoa, aiheuttaa kolmen parhaan kotimaisen valitseminen aina pientä ahdistusta. Usein erinomaisia kirjoja on monta – niiden paremmuusjärjestykseen asettaminen on lähes kulttuuriväkivallantekoa. Lisäksi en bloggaa kaikesta lukemastani, aika ei vain riitä siihen, ja Blogistanian äänestyksen ehtona on, että äänestetyistä kirjoita on pitänyt myös blogata jollakin tavalla.

Tänä vuonna tosin parhaan kotimaisen kirjan valinta ei ollut vaikea. Valitsemani teos vaikutti minuun niin monella tavalla: kauniin kielen ohella se synnytti liikuttavia ajatuspolkuja, samaistumisen tunteita, empatiaa ja lähensi omassa todellisuudessani suhdettani teoksen tekijöihin. Kyllä, monikossa, sillä minulle parhaan kotimaisen takana on kaksi kirjailijaa.

Seuraavien kahden paikan jako meni sitten runnomiseksi ja aiheutti hieman huonovointisuutta; kotimaisen kirjallisuuden taso on mielestäni korkea ja loistavan monipuolinen. On vaikea verrata eri kerrontatekniikoilla toteutettuja teoksia toisiinsa. Esimerkiksi esseekirjallisuus täyttää minussa eri lokeron kuin perinteinen tarinallinen kauno. Niinpä valitsin kaksi muuta suosikkiani puhtaasti sen mukaan, miten kirjat pääsivät yllättämään, vastasivat minun senhetkiseen kielelliseen tarpeeseeni tai edustivat tyyliä, joka yleensä minua sykähdyttää. Ne ovat siis minulle vuoden parhaita kirjoja siksi, että ovat jollakin tavoin osa persoonaani aivan kuten vaikkapa luova kirjoittaminen, kahvinjuonti tai eläimistä hevoset.  

Käännöskirjoista parhaaksi valitsin romaanin, jossa on vangitseva lapsen näkökulma ja joka omaelämäkerrallisuudestaan huolimatta on säilyttänyt kypsän objektiivisen asenteen. Toisen sijan saanut norjalaisromaani yllätti perusteellisesti taidoillaan, ja kolmas romaani kuului yhdelle suosikkikirjailijoistani. Tietokirjojen kohdalla valinta oli myös itsestäänselvä, sillä en ehdi lukea niitä paljon, ja kun luen, valitsen huolella mihin tartun. Minulle merkittävän teoksen aihe on päivänpolttava ja monella tapaa kiihkeää keskustelua herättävä. Tietokirjojen kohdalla äänestän vain yhtä teosta.

Blogistania ei ole kaupallinen tapahtuma ja toimii vapaaehtoisvoimin. Näin ollen rahaa ei ole voittajille jaossa. Kirjailijoille tai heidän edustajilleen jaetaan kuitenkin kirjabloggareiden kunniakirja ja kukat palkintojenjakotilaisuudessa, joka tänä vuonna järjestetään poikkeuksellisesti Kuopiossa, Kirjailijayhdistysten talvipäivillä pe 20.3.2020 ja tarkemmin Kuopion kaupunginkirjastossa klo 17.

Maanantaina 2.3.2020 klo 10 kunkin kategorian emäntä/isäntä julkaisee äänestystuloksen ja kategorian voittajan. Tänä vuonna houstaajina toimivat seuraavat blogit:

Finlandia: Amman lukuhetki
Tieto: Kirjamies
Kuopus: Kirjakissa

*** *** *** ***

NÄIN ÄÄNESTÄN VUODEN 2019 KIRJOISTA KOLMESSA ERI KATEGORIASSA:

Blogistanian Finlandia:

1. Juha Itkonen & Kjell Westö: 7 +7 – Levottoman ajan kirjeitä (3 p.)
2. Malin KiveläSydän (2 p.)
3. Jani Nieminen: Komero (1 p.)
Blogistanian Globalia:

1.
Édouard LouisEi enää Eddy (3 p.)
2. Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei (2 p.)
3. Patrick Modiano: Uinuvia muistoja (1 p.)
Blogistanian Tieto:

1. Matilda Gustavsson: 
Yhdeksästoista jäsen – Ruotsin akatemian romahdus (3 p.)

Kommentit

 1. Yhdeksästoista jäsen on huikea kirja. Olin varma, että mikään kirja ei voi mennä Tieto-kategoriassa Katja Kallion Valkokangastuksien ohi, mutta niin vain Yhdeksästoista jäsen kiri loppumetreillä ohi.

  Muista ehdokkaistasi olen lukenut vain Lykken teoksen, mutta se ei ollut minun kirjani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkokangastuksiakin oli hieno, itse en siitä aikanaan blogannut, ja en muuten edes ajatellut, että se olisi Tietoa. :-)

   Poista
 2. Minulla oli myös Tiedossa Gustavsson ensimmäisellä sijalla, huikean hyvä tietokirja! Tuo sinun Finlandia-voittaja ei tullut yllätyksenä 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, miten niin ei tullut? :-D Mahtava nähdä Gustavsson sitten Litissä!

   Poista
 3. Varmasti hyviä kirjoja. Samoja valintoja ei ole, mutta sain hyviä lukuvinkkejä, mm Lykke ja Modiano.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Modiano on mulle sellainen periaatteessa kaiken äänestyksen ulkopuolella, koska hänen teksteissään on jotain mikä saa minut lähes itkemään. En osaa edes selittää sitä. <3

   Poista
 4. Nyt aloin miettimään, miksi ohitin omassa listauksessani Itkosen ja Westön kokonaan. Toisaalta tungosta äänestykseen kyllä oli, niin paljon hyviä kirjoja viime vuonna julkaistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se!! Piti melkein vetää hatusta kakkonen ja kolmonen, koska valinta oli vain epäreilua. 7 +7 oli myös viimeiseksi lukemani (tai siis kuuntelemani) teos; voi olla että sen muistijälki siksi myös kovin vahva.

   Poista
 5. Kiitoksia äänestykseen osallistumisesta. Globalian äänet poimittu.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Se minkä menetämme

Väkivallan historia

Tuhkaa Lapin sodan jälkeen